След като понесе лавина от подигравки, Асошиейтед прес - най-голямата новинарска агенция

...
След като понесе лавина от подигравки, Асошиейтед прес - най-голямата новинарска агенция
Коментари Харесай

Обидно ли е да казваме ``французите`` и ``бедните``? Казусът, с който АП отнесе лавина от подигравки - Медии

След като понесе лавина от насмешки, Асошиейтед прес - най-голямата новинарска организация в Съединени американски щати, се извини, че посъветва журналистите да не употребяват етикети като  " французите ".

Преди няколко дни акаунтът на АП в Twitter - " Наръчник за стила на Асошиейтед прес ", основен справочник за стила за множеството американски новинарски издания, посъветва публицистите да заобикалят използването на " етикети "  като " инвалидите, бедните и французите ", защото това " може да бъде нечовешко ", съобщи Би Би Си.

Последва лавина от насмешки в обществените мрежи. Преди да бъде изтрита, обявата на АП в Twitter бе забелязана от 20 милиона души и бе споделена 18 000 пъти.

Френското посолство реагира, като за малко промени името си на " Посолство на френскостта в Съединени американски щати " (Embassy of Frenchness in the United States) в обществените мрежи. " Просто се зачудихме каква би била алтернативата на французите, в действителност ", сподели представителят на посолството пред " Ню Йорк Таймс " Паскал Конфаврьо.

Писателката Сара Хайдер се пошегува в Twitter, че няма " нищо толкоз нечовешко като това да те считат за един от французите " и че по-добрият термин е " измъчен от френскост ". Политологът Иън Бремър иронично даде алтернативен съвет на публицистите - да употребяват израза " хора, изпитващи френскост ".

След като изтри обявата,  " Наръчник за стила на АП " написа, че споменаването на французите е било несвоевременно:

We deleted an earlier tweet because of an inappropriate reference to French people. We did not intend to offend.

Writing French people, French citizens, etc., is good. But " the " terms for any people can sound dehumanizing and imply a monolith rather than diverse individuals.
— APStylebook (@APStylebook)
" Ето за какво предлагаме да се заобикаля употебата на етикети като " бедните, психологично болните, богатите, инвалидите, хората с висше обучение ". Например, по-добър термин от " бедните " е " хората с приходи под линията на бедността " , уточниха от АП. 

Вицепрезидентът по корпоративни връзки на АП Лорън Ийстън даде коментар пред френския вестник  " Le Monde ":

" Споменаването на " французите ", както и споменаването на " хората с висше обучение ", е опит да се покаже, че не би трябвало да се употребяват етикети за никого, без значение дали обичайно или стереотипно се преглежда като позитивно, негативно или неутрално определение. "

Наръчникът за жанр на AП се смята за едно от най-хубавите управления за жанр за публицисти и журналисти, изключително в Съединени американски щати, отбелязва Би Би Си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР